b2evolution + utf-8 howto на български

By djendo

Posted on Sep 28, 2009 by in Нет!

За да стане възможно в b2evolution да се пише на кирилица и на български минимално необходимото което трябва да се изпълни е да се настрои b2evolution да ползва utf-8. Като е необходимо да се изпълнят няколко неща в процеса на инсталация. Това което ще напиша е свободен превод на инструкциите във форума на b2evolution. Тестван с версия 3.3.1

1. Създайте база в която ще се инсталира b2evolution и задайте колация utf8_unicode_ci на базата. в phpmyadmin това става като изберете базата и отидета на таба Operations.
2. Копирайте файловете от директория blogs от инсталацията на b2evolution на сървъра в директорията в която искате да инсталирате блога.
3. в директорията /conf/ преименувайте _basic_config.template.php на _basic_config.php и
попълнете стойностите на съответните променливи.
4. в /conf/_locales.php задайте стойности на следните променливи

$force_io_charset_if_accepted = 'utf-8';
$db_config['connection_charset'] = 'utf8';

5. Извикайте инсталационния скрипт и изберете Език (Language / Locale) "English (US) utf8"

След изпълнението на тези стъпки ще имате b2evolution конфигуриран да работи с utf-8, в който може да се пише на български.

За да бъде интерфейсът преведен на български са необходими още няколко стъпки. Които включват преведен на български локализационен файл, който не съм довършил и не съм качил никъде за сега. И съответните настройки в "Backoffice -> Global Settings -> Regional".

This entry was posted by and is filed under Нет!.

No feedback yet


Form is loading...